Spela in video och pod för undervisning
Det finns många olika sätt att spela in video/film att använda som kursmaterial i din undervisning. IKT-pedagoger och medietekniker ger dig stöd och råd.
Planera din inspelning
Det finns många olika sätt att skapa digitalt kursmaterial. Vad som fungerar bäst kan bara du själv avgöra som känner din kurs och ditt ämne bäst. Oavsett metod finns det några saker att tänka på.
Tydlighet och kortfattat
Försök vara kort och koncis. Tänk gärna modulärt/rubriksmässigt så dina produktioner blir korta och tydliga. Det är bättre att dela upp materialet i flera delar än att försöka efterlikna en 45 minuters föreläsning. Vissa format, som soffsamtal mellan flera deltagare, fungerar ofta i lite längre format, medan inspelade genomgångar med Powerpoint snabbt tappar i intresse om de är för långa.
Prioritera alltid ljudet
Oavsett hur du spelar in din film så prioritera alltid ljudet. Det spelar ingen roll hur intressant ditt visuella material är om det inte går att höra vad som sägs. Använd alltid headset eller extern mikrofon vid dina olika inspelningar.
Använda mediets möjligheter
Försök utnyttja medieformens potential. Har du mycket visuellt material som skall visas fungerar ofta en video bra. Detsamma gäller laborationer, tester och processer. För teorigenomgångar kanske en ljudinspelning eller röst till en PowerPoint fungera lika bra. Försök att undvika för mycket textinformation i din produktion då det snabbt blir svårt att läsa och ta till sig.
Fristående i tid och rum
Om du enkelt vill kunna återanvända dina filmer så sträva efter att få dem fristående i tid och rum. Undvik att skriva datum och kurskod i presentationer, referera inte till tidigare eller kommande filmer och ha säsongneutral klädsel.
Öva och åter öva
Tänk på att öva innan du startar din inspelning. Det är en ovan situation och mycket att hålla koll på. Tänk också på att det inte gör något om det blir fel vid första försöket. Pausa arbetet och försök igen, det blir garanterat bättre vid andra gången. Eftersträva en tillräcklig bra kvalitet för syftet med filmen och lägg inte orimligt mycket tid på detaljer eller eftersträva fullständig perfektion. Har du följt rådet ovan om att försöka dela in ditt arbete i mindre delar så blir det också enklare att göra om.
Spela in med stöd av medietekniker
Om du vill spela in film och få ett professionellt resultat är det bästa sättet att göra det i vår stora studio tillsammans med medietekniker. Du får hjälp av våra medietekniker med all teknik och inspelning och du kan koncentrera dig på vad som skall sägas. Du kan spela in många olika typer filmer i stora studion t.ex. soffsamtal, med lightboard eller presentation. Läs mer om hur medieteknikerna kan hjälpa dig.
Spela in själv i inspelningsstudio - H109
På campus finns H109, en studio där du spelar in på egen hand. Du kan spela in dig själv, din skärm och med dokumentkamera. Läs om hur du använder studion.
Skärminspelning
Ett populärt sätt att skapa undervisningsfilm är att spela in sin skärm tillsammans med sin röst. Skärminspelning är ett enkelt sätt att göra en film av din Powerpoint. Det kan även användas för att ge instruktioner i programvaror eller tala om till exempel en text som visas på skärmen. Det finns flera olika sätt att göra en skärminspelning:
Inspelning i Powerpoint
En klar fördel med att spela in i Powerpoint är att du kan redigera, dela upp och göra nya versioner av din film. Guide för inspelning i Powerpoint.
Inspelning med Kaltura Capture - en del av HV Play
Fördelen med Kaltura Capture är att videon laddas upp direkt till vår streamingtjänst HV Play. Guide för inspelning i Kaltura Capture.
Inspelning med Zoom
Genom att spela in ett möte där endast du deltar kan du använda Zoom för inspelning. Guide för inspelning i Zoom.
Korta videor direkt i Canvas
I Canvas finns en mediainspelare för att spela in korta videor direkt i en kurs. De kan användas i anslag, diskussioner och på sidor. Även studenter har tillgång till mediainspelaren i när de skriver diskussionsinlägg. Guide för inspelning i Canvas (inloggning krävs).
Ljud/Podinspelning
Skapa ljudfiler är idag relativt enkelt då du kan göra det med din mobiltelefon eller din dator och headset.
Pod i Zoom
Genom att spela in ett möte i Zoom där du och en kollega eller gäst samtalar kan du enkelt göra en pod. Istället för att använda filminspelningen av mötet använder du den ljudinspelning som också skapas. Guide för inspelning i Zoom.
Podstudio
Vill man ta det några steg längre kanske en podd tillsammans med några kollegor är det bästa alternativet för din kurs. Kontakta medieteknikerna för mer information.
Publicera din film eller ljudinspelning
När din film eller ljudinspelning är klar behöver den laddas på en streamingtjänst. Högskolan Väst använder HV Play. Efter uppladdning kan videon publiceras på Canvas eller delas vidare på annat sätt. Guider för HV Play.