Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Bild på en världskarta

Upptäck världen

Du som är student på Institutionen för individ och samhälle har många möjlighet att förlägga delar av dina studier utomlands. Det kan vara som utbytesstudent genom studier, verksamhetsförlagd utbildning (VFU) eller utlandspraktikant inom Erasmus Internship.

Arbetsintegrerat lärande är ett viktigt inslag i alla utbildningar vid Högskolan Väst och att göra praktik utomlands är ett bra sätt att kombinera utlands- och arbetslivserfarenhet. Att möta ett nytt språk, en ny kultur och en ny studiesituation ger nya erfarenheter. Det kan bidra till att utveckla förståelsen för människors sätt att tänka och förhålla sig till hur samhällen organiseras i världen. Du ges också möjlighet att utvecklas som person genom att möta nya utmaningar. Internationalisering bidrar på så vis till olika former av erfarenhetsutbyten som berikar.
 
Utbytesplatserna inom EU/EES länder finansieras via Erasmus+ programmet och ger dig stipendiemedel som finansiell stöttning under din studieperiod utomlands.  För alla utbytesplatser som erbjuds hos våra utländska partners får du hjälp med praktiska frågor runt ansökan, introduktion och bostad ifrån dem i dina förberedelser.

Vill du som student ha mer information om dina möjligheter till utbyte, kan du läsa mer under respektive program samt kontakta institutionens koordinator Helena Gregorc-Lööv.

Du kan också studera utomlands på egen hand, så kallad Free Mover. Du ansvar då helt själv för detta.

Är du beredd att möta världen? Testa dina kompetenser i Klara färdiga gå!

Testa dina språkkunskaper med hjälp av OLS

Online Linguistic Support (OLS) är en gratis onlineplattform för språkinlärning som har utvecklats för deltagare i Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren. Med OLS kan du testa din nuvarande nivå i det språk som du vill använda under din utlandsvistelse. Ditt resultat hindrar dig inte från att delta i Erasmus+ eller Europeiska solidaritetskåren, men ger dig tillgång till en språkkurs med OLS! OLS kompletterar platsbaserad språkinlärning och ger dig tillfälle att utveckla dina färdigheter utanför klassrummet. Det ger dig också möjlighet till samarbetsbaserad inlärning tillsammans med andra deltagare. 

Learn the Basics of 22 Languages with the Online Language Support

Certificate of International Merits - CIM

Nyfiken och intresserad av omvärlden och internationalisering på hemmaplan? CIM är ett utmärkt sätt att komplettera ditt CV med ytterligare en kompetens! 

Genom att delta och reflektera kring aktiviteter som på olika sätt knyter an till ditt yrke, globala perspektiv och interkulturella frågor utvecklar du din förmåga att mötas i en global värld.

Klicka här för att läsa mer om och anmäla dig till CIM samt få tillgång till förslag på aktiviteter >>

Stipendier

Gull & Stellan Ljungbergs Stiftelse

Gull & Stellan Ljungbergs Stiftelse förvaltar ett kapital på ca 100 miljoner kronor, vars årliga avkastning går oavkortat till ungdomar från regionen och deras utbildning. Läs mer om hur du söker på www.ljungbergsstiftelsen.se

Sparbanksstiftelsen Västs Stipendium 2024

Swedbank i samarbete med Sparbanksstiftelsen Väst har avsatt 50 000 kr för högskolan att tilldela studenter som rest utomlands inom ramen för sin utbildning. 

Läs mer om Resestipendium från Sparbanksstiftelsen Väst här >>

Viktiga datum

15 februari samt 10 september

Om du vill veta mer om praktik och studier utomlands, kontakta institutionens koordinator Helena Gregorc Lööv, eller International Office.

Ansökan och deadlines

Här hittar du information om deadlines och länkar för onlineansökan för VFU och Erasmus. Vid frågor om ansökningsformuläret, kontakta international@hv.se.

Kontakt


Helena Gregorc-Lööv

Helena Gregorc-Lööv Universitetsadjunkt
helena.gregorc-loov@hv.se
Senast uppdaterad