Den högskolepedagogiska enheten (HPE) arbetar med att bedriva kurser och olika former av pedagogisk verksamhet för att utveckla kvalitén av all den undervisning som bedrivs på Högskolan Väst.
Högskolepedagogik är det ämne som undervisande personal vid svenska högskolor och universitet studerar för att verka professionellt som lärare och som utvecklare av utbildning och kurser som de bedriver. Inom Högskolepedagogik ingår ett flertal teman som sätter fokus på vuxnas lärande. Lärares pedagogiska skicklighet bör alltid vara aktuell, då ny kunskap om högre utbildning ständigt utvecklas och bidrar till att skapa nya arbetssätt som rör digitalisering, internationalisering, normmedveten pedagogik och hållbar utveckling etc.
Den högskolepedagogiska enheten (HPE) består av Urban Carlén och Johan Hyrén, som tillsammans med en mängd lärare och specialister från skilda enheter arbetar för att skapa en lärorik arena för undervisande personal. HPE finns representerade i en mängd olika interna råd (ex. IKT-rådet) och arbetsgrupper (ex. AIL-certifiering och Digital salstentamen). Vidare samverkar enheten med flera närliggande lärosäten (såsom PIL-enheten vid Göteborgs universitet och Högskolan i Borås) i kurser, teman och frågor som rör Högskolepedagogik och pedagogisk skicklighet. Samtidigt är det i de Högskolepedagogiska kurserna som lärare på Högskolan Väst möts och skapar pedagogisk utveckling tillsammans. Inom högskolepedagogiken erbjuds två olika typer av kurser:
Behörighetsgivande högskolepedagogik, dvs. den utbildning om 15 hp som all undervisande personal bör skaffa sig senast två år efter påbörjad tjänstgöring vid Högskolan Väst
Breddad lärarkompetens, dvs. kurser utanför den Högskolepedagogiska utbildningen om 15 hp, och som främst vänder sig till specifika lärarroller, ex. forskarhandledare och examinatorer.
Samtliga kurser i Högskolepedagogik sker på avancerad nivå, men med olika behörigheter. För att planera din behörighetsgivande Högskolepedagogiska utbildning om 15 hp och frågor om övriga kurser och aktiviteter, ta kontakt med verksamhetsledare Urban Carlén. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.
När går kursen du är intresserad av? Information hittar du på respektive kursbeskrivning nedan.
Behörighetsgivande högskolepedagogik
Nedanstående kurser är klassade som Behörighetsgivande högskolepedagogik, vilket innebär att det är kurser som all undervisande personal bör läsa för att skaffa sig en aktuell Högskolepedagogisk utbildning om 15 hp. Kurserna ses som ömsesidigt erkända vid samtliga svenska lärosäten. Du kan kontakta Urban för att planera din högskolepedagogiska utbildning.
Ett sätt att utveckla undervisningen inom högre utbildning är att arbeta med arbetsintegrerat lärande (AIL). Kursen behandlar undervisning utifrån olika perspektiv där AIL särskilt betonas inom ditt eget ämne/område inom akademin. Både teoretiska och praktiska exempel belyses för att konkretisera och problematisera undervisningsformer och pedagogiska metoder, men också en ökad förståelse för studenter och lärarrollen.
Kursen tar sin utgångspunkt i din egen undervisning och avslutas med ett självständigt pedagogiskt utvecklingsarbete. De tre kursuppgifterna är utformade för att utmana dig att variera undervisningen med syftet att öka förståelsen för studenters lärande och skapa en ökad samverkan med arbetsliv samt utfoma din undervisning utifrån ett arbetsintegrerat lärande. I kursen genomförs föreläsningar, workshops, seminarier och grupphandledning tillsammans med forskare och lärare. Även övrig expertis på högskolan bidrar med ökad kunskap om studenterna och utveckling av undervisningen.
Kurskod: ALV600
Omfattning: 5 hp
Undervisningsspråk: svenska
Målgrupp: all undervisande personal vid svenska lärosäten och utbildningsinstanser
Både lärare och studenter har med sig normer, föreställningar och värderingar när de går in i en lärsituation. Undervisningssituationen påverkas självklart av detta, oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Men på vilket sätt påverkas undervisningen av diskriminerande normer och snäva kategoriseringar? I kursen Normkritisk pedagogik i högre utbildning synliggör vi de normativa strukturer som påverkar undervisningen. Vi varvar teori med praktiska metoder för normkritisk pedagogik i syfte att utveckla vår egen lärarroll mot en mer jämlik och inkluderande undervisning.
Kurskod: NPH600
Undervisningsspråk: svenska
Målgrupp: all undervisande personal vid svenska lärosäten och utbildningsinstanser
Kursen ges varje termin, men har en väntelista. Sökanden ges plats först vt-22.
Baskursen syftar särskilt till att ge grundläggande kunskaper om lärandeteorier, undervisningsmetoder och studenters lärande i högre utbildning. Det kollegiala samtalet och erfarenhetsutbytet har en central roll. Med utgångspunkt från läraruppdraget behandlas även aspekter som likabehandling och etik samt lagar, förordningar och lokala styrdokument.
Från den 1 januari 2021 ersätts PIL-enhetens poänggivande kurser av intygskurser. Bortsett från kurskoden har de nya kurserna samma namn som de gamla. Innehåll och upplägg är desamma i de nya kurserna som i de gamla, och de ger samma behörighet. Kursen motsvarar 5 hp. Läs mer om förändringen till intygskurser på PIL-enheten, GU.
Intresseanmälan kan ske kontinuerligt till Urban. Din anmälan ska vara förankrad hos din avdelningschef. Antagning sker i oktober och april månad. För din anmälan behövs fullständigt namn, personnummer, e-postadress, institution, titel samt vilken kursstart som du vill gå. Kursstarter annonseras på utsatt datum på PIL-enhetens hemsida för baskursen PIL101. Skicka dina förslag på val av kurs i prioriteringsordning om 1, 2 och 3 till Urban när du blivit utvald att gå kursen.
Din anmälan är sedan bindande vilket innebär att inga avhopp får ske! Vid avhopp och outnyttjad kursplats tilldelas din institution en avgift på 3000 kr. Avhopp medför stora administrativa problem för GU, samt påverkar vår samverkan med PIL-enheten negativt. Som kursdeltagare på PIL101 har du Urban som kontaktperson under utbildningen som stöd för slutförandet av kursen.
Kursen ges både hösttermin och vårtermin. Det är PIL-enheten vid Göteborgs Universitet som ger kursen i samverkan med den Högskolepedagogiska enheten (HV). All undervisning sker på "Pedagogen" i Göteborg. Läs mer om kursen
Kursen ges löpande under hela året, förutom juli månad.
I kursen Högskolepedagogisk skicklighet kan validering ske i kursform vilket innebär att lärare med lärarexamen eller motsvarande på Högskolan Väst kan välja att validera sina högskolepedagogiska baskunskaper. Samtidigt riktas kursen endast till lärare på Högskolan Väst som ännu inte slutfört sin högskolepedagogiska utbildning om 15 hp.
Högskolepedagogik är det ämne som undervisande personal vid svenska högskolor och universitet studerar för att bättre agera som lärare och pedagogiska utvecklare av utbildningen i vilken de arbetar. Inom Högskolepedagogik ingår ett flertal innehållsliga teman som sätter fokus på vuxnas lärande som organiseras inom akademin. Lärarens högskolepedagogiska skicklighet bör alltid vara aktuell. Samtidigt kan vissa anställda lärare på Högskolan Väst, som redan tillägnat sig pedagogiska kunskaper genom sin lärarexamen eller motsvarande, ha tillägnat sig kunnanden som bör värdesättas. Med kursen kan de välja att validera sina högskolepedagogiska kunskaper genom ett antal kursuppgifter, nämligen en:
framskrivning av den egna pedagogiska grundsynen,
digital videoinspelning av den egna lärarrollen, samt
problembaserade lösningsförslag på några vanligt förekommande scenarior för en lärare i akademin...
... genom en kritisk värdering av eget yrkeskunnande som underlag för valideringen.
Kurskod: HKV600
Undervisningsspråk: svenska
Målgrupp: Kursen vänder sig endast till lärare vid Högskolan Väst som har examensbevis från lärarutbildning eller motsvarande, och som ännu inte slutfört sin Högskolepedagogiska utbildning om 15 hp. Kursen motsvarar HPE101
Studieform/Studietakt: nätbaserande/självstudier i lärplattformen Canvas
Du bör förankra din ansökan till kursen hos din avdelningschef. När så skett, söks kursen genom att du anmäler dig via formuläret på denna sida. Viktigt är att du bifogar ditt examensbevis på lärarutbildningen eller motsvarande som bevis på behörighet till kursen. Formuläret tas emot av antagningen som behandlar ditt ärende.
Hur sker antagningen? När du skickat in ditt underlag behandlas din ansökan omgående av Studentservice. När behörigheten garanterats och incitament för att genomföra kursen finns, antas du och registreringen sker av dig. Du ges därefter tillgång till kursens Canvas-sida.
Vad behöver du veta om kursen? Kursen har ingen undervisning, utan består av självstudier. Ingen lärare finns att tillgå, utan du genomför tre stycken kursuppgifter på egen hand. Kursuppgifterna innebär både individuell skriftliga uppgifter och video- eller skärminspelad undervisning. På så vis skapar du ett relevant underlag för examinatorn att bedöma om validering kan ske.
Kursuppgifterna är användbara och kan återanvändas i din pedagogiska portfölj för framtida pedagogiska meritering och ansökningar.
Kursen har ingen litteratur. Endast förslag på litteratur finns angiven som ett gott stöd för din framskrivning och genomförande. Det förutsätts att du med dina tidigare pedagogiska kunskaper kan genomföra uppgifterna med stöd av egenvald litteratur för att förstå din undervisning på vetenskaplig grund.
Kursen har en löpande antagning. Du registreras enbart vid ett tillfälle på kursen. Du har ett slutvecka då samtliga kursuppgifter ska vara klara. Om du vill ha mycket tid för att slutföra kursen startar du lämpligast kursen i början av terminen, då slutdatum är satta till v3 och v.24 varje år.
Om underlaget inkommer efter det utsatta datumet sker ingen bedömning/validering, utan kursdeltagaren hänvisas istället till det behörighetsgivande kursutbudet i högskolepedagogik. Kursen läses på en termin och ingen omregistrering eller omexamination kommer att ske.
Vad innebär ett tillgodoräknande? Om du uppnått lärandemålen med dina kursuppgifter ges du betyget godkänd, och 5 hp tilldelas dig i Ladok.
Vad händer vid ett avslag om tillgodoräknande? Om du inte uppnått lärandemålen med dina kursuppgifter ges betyget underkänd. Du hänvisas istället till det behörighetsgivande kursutbudet i högskolepedagogik på Högskolan Väst.
Om du väljer att genomföra baskursen HPE101 vid PIL-enheten på Göteborgs Universitet, placeras du på en intresselista för kursen. Det är ofta hög efterfrågan på denna kurs, vilket gör att du inte kan förvänta dig direkt tillträde till den aktuella kursen i Högskolepedagogik.
Digitala verktyg förändrar villkoren för undervisning genom att möjliggöra ett flexibelt arbetssätt. Kursdeltagarna ges möjlighet att utveckla den egna undervisningen inom ramen för ett antal didaktiska utmaningar. Särskilt uppmärksammas teorier och metoder som stöder studentaktivt lärande. I kursen genomförs pedagogiska projekt utifrån didaktiska frågeställningar som avser att utveckla lärarens digitala kompetens och förståelse för att variera sin undervisning.
Kurskod: DVH600
Undervisningsspråk: svenska
Målgrupp: all undervisande personal vid svenska lärosäten och utbildningsinstanser
Studieform/Studietakt:distansläge (inkl. träffar i basgrupper mellan kursträffarna)/kvartsfart. Om distansläget upphör kan kurstillfällen komma att ske på campus.
Schema (vt-21): Fr. 29/1 kl.9-12 Kursintroduktion. Modul 1: IT & lärande – Urban Carlén To. 18/2 kl.14-16 Värdering och utblick Fr. 19/2 kl.10-12 Modul 2: TPCK som teoretiskt ramverk – Sara Willermark To. 11/3 kl.14-16 Värdering och utblick Fr. 12/3 kl.10-12 Modul 3: Framtidens studenter – Lars Johansson To. 25/3 kl.14-16 Värdering och utblick Fr. 26/3 kl.10-12 Modul 4: Design för lärande – Lars Johansson To 15/4 kl.14-15 Modul 4: Värdering och utblick To 15/4 kl.15.15-16 Modul 5: Projektarbete - uppstart Fr 23/4 kl.10-12 Modul 5: Projektarbete - handledning 1 Fr 7/5 kl.9-12 Modul 5: Projektarbete - handledning 2 Må 7/6 kl.9-15 Examination Må 16/8 kl.9-12 Omexamination
Kursansvarig: Lars Johansson Examinator: Urban Carlén
Breddad lärarkompetens
Breddad lärarkompetens vänder sig enbart till vissa lärarroller, exempelvis examinatorer och blivande forskarhandledare. Dessa kurser kan inte inräknas inom den Högskolepedagogiska utbildningen om 15 hp.
Rollen som examinator är komplicerad, vilket bland annat beror på de villkor som rör rättssäkerhet och myndighetsutövande vid examination. Det är ofta enklare att mäta det som är lätt att mäta snarare än det som är det rätta att mäta – detta är en faktor som kan påverka hur en examinator konstruerar sina skrivningar. Denna kurs avser att höja kunskaperna om rättssäker examination för högskolans examinatorer.
Kursen är webbaserad och sker i lärplattformen Canvas. Med självstudier genomförs kursen på tider som passar dig dvs. "open learning". Efter att ha läst kurslitteraturen kan du examineras när du känner dig redo. Ett examinerande test sker genom 20 frågor som besvaras inom 30 minuter. Kursdeltagare kontaktar examinatorn för rapportering när hen fått samtliga rätt och kan ges godkänd.
Därefter ges du tillgång till kursen på Canvas och kan påbörja dina studier.
Omfattning: 1 hp
Undervisningsspråk: svenska
Målgrupp: Kursen vänder sig till examinatorer vid Högskolan Väst
Studieform/Studietakt: nätbaserad/självstudier i lärplattformen Canvas
Kursen ges med ojämn periodisering styrt av antalet intresseanmälningar och garanterat antal behöriga kursdeltagare. Kursstarten är efter denna kursomgång inte bestämd och kan därför dröja.
Forskarhandledning ställer krav på handledarens vetenskapliga och pedagogiska skicklighet med ansvar för planering, dokumentation och uppföljning av doktorandarbetet. Kursen Att handleda doktorander syftar till fördjupad förståelse för forskarutbildningens förutsättningar och villkor samt forskningsprocessens faser i relation till handledning. Forskarhandledningskursen utgår från ett historiskt, politiskt, kulturellt och diskursivt sammanhang. I kursen ingår centrala teman inom forskarhandledning såsom forskarutbildningens mål, innehåll och form, men också lokala, nationella och internationella regelverk samt individuell studieplan för säkerställande av kvalitet vid handledning av doktorander. I samband med detta behandlas även forskningens juridiska och etiska villkor. Studiekulturer och olika dimensioner av maktrelationer i samband med handledning genomlyses med fokus på att hantera dilemman och konflikter mellan aktörer i forskarutbildningen.
I kursen är kritisk reflektion kring den egna handledarrollen med utgångspunkt i handledarstilar och handledningssituationer ett viktigt inslag, som också utgör en del av kursens slutliga individuella inlämningsuppgift. I kursen varvas föreläsningar med gruppdiskussioner, seminarier och övningar.
Behörighet: doktorsexamen samt avslutad behörighetsgivande Högskolepedagogisk utbildning om 15 hp.
Kursen är obligatorisk vid docentprövning. Du bör i god tid och noggrannt planera såväl din Högskolepedagogiska utbildning som forskarhandledningskurs för att bestämma tid för din docentur.
Kurskod: HDR600
Undervisningsspråk: svenska
Målgrupp: disputerade lärare vid svenska lärosäten.
Kursrelaterade frågor skickas löpande till Urban Carlén
Kursen sker i distansläge, men kan komma att innebära fler campusträffar om läget med Corona förändras. Följande preliminärt schema under våren 2021, och kan komma att ändras:
v.5 To 4/2 kl.13-16 Fr 5/2 kl.9-12
v.7 To 18/2 kl.13-16 Fr 19/2 kl.9-12
v.11 To 18/3 kl.13-16 Fr 19/3 kl.9-12 Campus-HV
v.16 To 15/4 kl.13-16 Examination 1 Fr 16/4 kl.9-12
v.18 To 6/5 kl.13-16 Fr 7/5 kl.9-12
v.23 To 10/6 kl.13-16 Fr. 11/6 kl.9-12 Examination 2
De flesta meriter som är på grund- och avancerad nivå och som finns i Ladok vid svenska lärosäten förs över till antagningssystemet. Detta gäller dock inte äldre meriter, så du som sökande måste vara noga med att kontrollera vad som finns på ditt konto på antagning.se och ladda upp intyg om det är något som saknas. Meriter från forskarnivå förs inte över till antagningssystemet, därför måste du ladda upp din doktorsexamen.
Kursen har sen anmälan som sträcker sig fram till kursstart.
Om din anmälan blivit struken på grund av obehörighet så kan du komplettera med behörighetsgivande meriter som inte redan finns i antagningssystemet via antagning.se. När du laddar upp dessa meriter så måste du även ladda upp ett följebrev där du skriver att du vill göra en återanmälan till kursen (fungerar så länge kursen är öppen för sen anmälan). Mer information om detta finns här: https://www.antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/antagningbesked-och-svar/anmal-dig-igen/
Viktigt är att du förankrar ditt deltagande i Forskarhandledningskursen med din avdelningschef så att du kan delta aktivt i kursen!
Kursen skapar förutsättningar för medarbetare/yrkesaktörer, verksamma på Högskolan Väst, att fördjupa sitt yrkeskunnande med utgångspunkt i sina praktiska erfarenheter. Praktisk kunskap är en kunskap som visar sig i handling. Kursens syfte är att ge yrkesutövande lärare och TA-personal vid högskolan verktyg för att synliggöra och reflektera över sin praktiska kunskap.
Kursen utgår från kursdeltagarnas berättelser om svårigheter, ofta dilemman i det praktiska arbetet. Varje deltagare skriver ner berättelser som sedan ingående diskuteras tillsammans med övriga kursdeltagare. Genom att kursdeltagarna har olika uppgifter och yrkesroller tillför dessa samtal inte sällan nya perspektiv på berättelsernas innehåll. Inspiration till föreläsningarna är hämtade från filosofi, idéhistoria och konstnärliga uttryck, som skönlitteratur och dramatik.
Kursen leds av hedersdoktor Ingela Josefson och är ett led i högskolans satsning på Arbetsintegrerat lärande. Kursen gavs första gången förra året.
Kurskod: PKP600
Målgrupp: all undervisande personal och TA-personal vid Högskolan Väst.
Fristående kurs: ingår inte som Behörighetsgivande högskolepedagogik om 15 hp
Undervisningsspråk: svenska
Studieform/Studietakt: campus/halvfart
Urval/Antagning: Kursen bygger på berättelser och skrivande varför antalet kursdeltagare är begränsat till 12 personer. Önskvärt är att få spridning av kursdeltagare med olika yrkes- och/eller ämnesbakgrund. Vid fler anmälda deltagare än platser görs urval av kursledning i samråd med prefekter, högskoledirektör och bibliotekschef. Stäm därför av dina förutsättningar i relation till tjänstefördelning och övrig planering i samråd med din chef innan du söker kursen. Du behöver inte bifoga intyg, betyg eller liknande.
Anmälan senast: 1 september, i följande formulär: Anmälan till Praktisk kunskap och det personliga brevet skickas till kursplanios@hv.se. Skriv ett personligt brev, högst en A4-sida, där du motiverar varför du vill delta i kursen.
Schema: Fredag 16 oktober kl.10-16 Föreläsning/Textgenomgång Fredag 13 november kl.10-16 Föreläsning/Textgenomgång Fredag 4 december kl.10-16 Filmvisning/Textgenomgång Fredag 8 januari kl.10-16 Föreläsning/Textgenomgång Fredag 29 januari kl.10-16 Kurssummering/Textgenomgång Onsdag 24/2-Torsdag 25/2 & Fredag 26/2 Examinationer
För ytterligare information om kursen, såsom kursplan och litteraturlista, kontakta kursansvarig: Ingela Josefsson Examinator: Bibbi Ringsby-Jansson
Nyfiken på innovativa undervisningsformer? Hitta lösningar på problem som inte bara handlar om vad som står i kursvärderingen. Viljan att lösa didaktiska utmaningar man själv ser i undervisningen, med vetskapen att andra lärare har nytta av detta också. Enheten för Studiestöd, bibliotek och pedagogisk utveckling utlyser just nu fyra interna uppdrag. Det handlar om högskolepedagogiska utvecklare – en per institution à 20%.
Frågor om uppdraget ställs till Hanna Gadd, Chef Studiestöd, bibliotek och pedagogisk utveckling och Urban Carlén, verksamhetsledare för högskolepedagogik.
Sista ansökningsdag 11 april
Till annonsen