Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Tre studenter sitter i ett gruppgrum med datorer. Foto

För dig som vill lära dig grunderna i några programspråk finns Skolverkets webbkurs ”Att programmera”. Som ett komplement erbjuder vi fyra fysiska workshopsträffar under hösten 2020. Du kommer få hjälp och stöd att genomföra webbkursen ”Att programmera” och arbeta praktiskt under tiden.

Kursen riktar sig till följande målgrupper:

  • Matematiklärare och tekniklärare i grundskolans årskurs 4–9
  • Matematiklärare och tekniklärare i gymnasieskolan
  • Samt motsvarande skolformer inom vuxenutbildningen

I mån av plats kan även lärare som undervisar i andra ämnen, årskurser eller skolformer och som vill lära sig grunderna i programspråken söka kursen.

Generellt Innehåll
Webbkursen består av en introducerande del där deltagaren möter några grundläggande programmeringsbegrepp och strategier. Därefter är materialet indelat i tre fristående spår; Scratch, Micro:bit och Python.

Upplägg
Första träffen är gemensam för alla deltagare därefter väljer deltagaren ett av följande spår: Scratch, Micro:bit eller Python. Webbkursen består bland annat av moment där deltagaren arbetar praktiskt och där kopplingar finns till programmering i undervisningen som kommer övas på praktiskt under workshopsserien.
Läs rubriken Arbetssätt och innehåll nedan.


Mål

Deltagarna introduceras i grunderna i de programmeringsmiljöer som behandlas
som en utgångspunkt för en fortsatt kompetensutveckling i att skapa, läsa, felsöka, testa och förbättra programkod samt att reflektera över hur programmering kan användas i undervisningen.

Behörighet
Inga förkunskaper krävs men det är en fördel om deltagarna har gått webbkursen
”Om programmering” (en annan webbutbildning som Skolverket tillhandahåller inom programmeringsområdet) eller har motsvarande kunskaper.

Genomförande
Start 5 oktober.
Träffarna är fysiska på Högskolan Väst i Trollhättan men möjlighet till att delta på distans kan ges via e-mötesverktyg/videokonferens.
För att kursen ska kunna starta behöver det vara minst 10 deltagare.

Anmälan
Kommunala och enskilda huvudmän söker kursen via anmälan nedan.
Sista anmälningsdag är 20 september.

Skolverket betalar kostnaderna för kurserna.

Kontaktuppgifter


Senast uppdaterad
Kontakta webbredaktionen om något inte fungerar på webbplatsen