Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Det pågår en digitalisering av samhället. Användandet av robotar och automationslösningar ökar explosionsartat runt om i världen och omfattar inte bara industrin utan hela samhället.

Det du ser just nu är den fjärde industriella revolutionen - Industri 4.0! Vi har inte bara smarta robotar, utan uppkopplade enheter med sensorer och inbyggda system i nätverk som bildar basen för, så kallade, smarta fabriker. Avancerade simuleringsmodeller (digital twins) och artificiell intelligens (AI) är snart vardagsmat inom industrin.

Genom projektet ProdKomp har vi nu möjlighet att erbjuda vårt distansbaserade magisterprogram i robotik på halvfart. Kurserna i programmet ger dig fördjupade kunskaper om delarna i smarta fabriker och förbereder dig för att bidra till utvecklingen. Design och programmering av automationssystem i virtuell reality (VR) och augmented reality (AR). Hela programmet är utvecklat tillsammans med industrin och högskolans forskning.

Undervisningsform

Du kommer att samläsa med de studenter som tar programmet på helfart, men läser hälften av kurserna ett år och andra hälften nästa. Eftersom programmet ursprungligen är byggt för helfart kommer arbetsbelastningen att variera något mellan de olika läsperioderna.

Programmet ges på distans med två fysiska träffar på Högskolan Väst i Trollhättan

Föreläsningar och seminarier tillhandahålls via högskolans digitala lärplattform. Kommunikation med lärare och studiekamrater sker digitalt. Träffarna i Trollhättan innefattar examinerande moment, bl.a. i vår robot- och automationsanläggning, och är därmed obligatoriska.

Under hösten kommer det förekomma laborationer under ungefär en vecka, då måste de studerande närvara på högskolan. Mer exakta datum kommer. 

Internationell utbildning

Programmet har internationell antagning vilket innebär att studenter från hela världen kan söka utbildningen. Utbildningen genomförs på engelska och du samläser med såväl svenska som utländska studenter. Det ger dig språkliga och kulturella erfarenheter.

Examen

En magister i Robotik och Automation (60 hp) erbjuder ingående kunskaper om automatisering, robotik, digitalisering och virtuella miljöer med målet att förbereda dig för en karriär som automationsspecialist inom industrin.

Kurser under hösten

Robotmodellering 6hp - Vecka 36-46 - Länk till kursplan
Robotkörkort 1,5hp - Vecka 36-45 - Länk till kursplan  
Robotsimulering 6hp - Vecka 46-02 - Länk till kursplan      

Nedan ser du vilka kurser som ingår i utbildningen. Du kan även se under vilken period de förekommer och fördelningen av hp under de två läsåren utbildningen går. 

Behörighetskrav

För att kunna söka utbildningen behöver du en kandidatexamen eller högskoleingenjörsexamen med något av huvudområdena; datateknik, elektroteknik, maskinteknik, industriell ekonomi eller motsvarande. 

Du måste ha läst minst 5 hp programmering och 15 hp matematik på grundnivå, samt engelska B/engelska 6 eller motsvarande.

Vi tillämpar validering av arbetslivserfarenhet för att se om du har kunskaper som motsvarar behörighetskraven på kursen. Relevant arbetslivserfarenhet kan motsvara vissa delar av en kandidatexamen, men kraven kring programmering, matematik och engelska måste vara uppfyllda.

När du anmäler dig; skicka in ett arbetsgivarintyg och CV som styrker din arbetslivserfarenhet, samt vilken gymnasie- och högskoleutbildning du genomfört. Använd med fördel CV-mallen nedan och se exempel på den information som efterfrågas.

Använd gärna vår mall för meritförteckning:

cv-mall.docx

Exempel på hur du fyller i meritförteckning:

cv-mall-exempel.docx 

Vanliga frågor om utbildningen

Är programmet helt nätbaserat?

Svar: Programmet är nätbaserat, men innehåller två perioder med sammanhängande dagar av obligatoriska träffar på Högskolan Väst. 

Är det ett krav att man kan delta på vissa moment på dagtid eller kan jag lägga mina studietimmar i enbart på eftermiddagar och helger?

Svar: Det kan finnas en del moment som är bundna till en viss tidpunkt, till exempel handledning eller olika former av examinationer. Vi försöker dock, i den mån det är möjligt, att erbjuda dessa moment både under kontorstid och eftermiddagar, samt kvällar (svensk tidszon). Däremot arbetar vi inte under helger.

Är studierna helt självständiga, eller förutsätts det att jag samarbetar med andra?

Svar: Utbildningen innehåller moment med olika typer av samarbete mellan studenterna. Det kan innebära allt från diskussion i vår digitala lärplattform till att dela digitala modeller.

Behöver jag någon viss typ av dator för att kunna genomföra utbildningen?

Svar: Nej, en vanlig PC fungerar bra (MAC fungerar, men PC är att föredra).

Behöver jag någon annan teknisk utrustning för att kunna genomföra utbildningen?

Svar: Ja, en stabil internetuppkoppling, samt en webbkamera och ett headset med mikrofon.

Kontaktuppgifter


Ingrid Elison

Ingrid Elison Universitetsadjunkt
ingrid.elison@hv.se
Senast uppdaterad