Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Vad är Näktergalen?

Näktergalen är en mentorverksamhet som finns på flera universitet och högskolor i Sverige. Högskolan Väst har beslutat att starta upp verksamheten från och med 2020. Mentorprogrammet Näktergalen drivs av Högskolan Väst i samarbete under 2020–2021 med Kronans skola i Trollhättans stad. Den som kan bli mentor i Näktergalen studerar på Högskolan Väst.

Syftet med verksamheten är att skolbarn får möjlighet att träffa en extra vuxen att umgås och bli vän med. Eleven och mentorn bestämmer tillsammans vad de ska göra. De kan handla om att tillsammans upptäcka Trollhättans stad olika erbjudanden och utbud: till exempel sport, natur, kultur och nöjen. Dessutom ordnar Näktergalen gemensamma aktiviteter som är gratis för barn och mentorer, till exempel filmvisning, pyssel eller teaterbesök. Tanken är att aktiviteterna ska vara vardagliga och kostnadsfria för både mentor och elev.

Röster om näktergalen

Vilka barn kan få en mentor?

Elever på Kronan som går i årskurs 1–6 kommer att vara den första gruppen som Näktergalens mentorsverksamhet startar upp mot. Det innebär att under Näktergalens första år kommer 10-15 elever från Kronan att erbjudas möjligheten att få en egen mentor.

Vem kan bli mentor?

Den som blir mentor i Näktergalen studerar på Högskolan Väst. Innan någon kan bli mentor i Näktergalen har studenten fått genomgå intervjuer, och granskning av referenser även belastningsregister kontrolleras. Mentorerna får under hela mentorstiden kontinuerlig utbildning samt regelbunden handledning för uppdraget av Högskolan Väst.

Mer om mentorsverksamheten Näktergalen

infoblad näktergalen.pdf

 

Ansök om att bli mentor i Näktergalen >

När? Var? hur träffas barn och mentor?

Ditt uppdrag som mentor pågår under cirka 8 månader, börjar i oktober och avslutas nästa termin i maj. Du träffar din mentorselev  2-3 gånger i månaden. Det är Ni tillsammans som bestämmer innehållet för mötet och vad Ni skall göra tillsammans.

Några timmar i veckan erbjuder du din mentorselev möjlighet att få komma i kontakt med nya roliga och lärorika aktiviteter, upptäcker och erfarenheter hen kanske inte visste fanns eller skulle få möjlighet till. Ett bidrag till att försöka skapa förutsättning för ”hopp” självförtroende och självkänsla.

Det här händer under mentorsåret

Logotype för Näktergalen

Kontakt


Senast uppdaterad av Biblioteket