Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Isak Skog

Ålder: 24 år
Idrott: Bandy
Pluggar: Maskiningenjör

Hur kommer det sig att du både vill idrotta och plugga samtidigt?
Flyttade från Finland till Svergie för att spela bandy men när jag såg att Högskolan Väst erbjöd utbildning inom maskiningenjör så passade jag på att söka in. Behövde läsa teknikst basår först som jag också gjorde på Högskolan Väst.

På vilket sätt har högskolan underlättat dina studier och ditt idrottande?Att studera och idrotta passar perfekt ihop. Har fått material som jag kan läsa på distans om jag är till exempel bort rest.

Vad är den största utmaningen att lyckas med studierna och få ihop pusslet?
Kräver en del planering och att man aktivt komunicerar med lärarna. Alltid ligga ett steg före så kommer inget som en överraskning.

Beskriv gärna ditt idrottande (mål, prestationer osv).
Spelar i Gripen BK som spelar i Elitserien som är högsta serien. Har som mål att komma med i Finska landslaget.

David Karlingsjö

Ålder: 26 år
Idrott: Hastighetsskridsko
Pluggar: Maskiningenjör distans

Hur kommer det sig att du både vill idrotta och plugga samtidigt?
Eftersom elitidrott är väldigt ensidigt är det skönt att ha något annat att göra vid sidan av. Dessutom har jag då en utbildning att falla tillbaka på den dagen jag väljer att lägga av.

På vilket sätt har högskolan underlättat dina studier och ditt idrottande?
HV har varit flexibla i det mesta men framförallt att jag har kunnat läsa i den takt jag själv känt att jag behärskat, jag har läst 50% större delen av utbildningen. Jag har fått väldigt bra hjälp med all koordination genom Raine med upplägget på min utbildning. Dessutom har de flesta lärarna varit flexibla i att förlänga/ändra tider för inlämningar. De har även spelat in föreläsningar så att jag har kunnat delta på alla obligatoriska moment.

Vad är den största utmaningen att lyckas med studierna och få ihop pusslet?
Planering. Utan en god planering och bra disciplin tror jag kombinationen av elitidrott och studier är klurigt.

Beskriv gärna ditt idrottande (mål, prestationer osv).
Jag är idag en del av det norska privatlaget ”Team Sprint”. Under den gångna säsongen lyckades jag ta 3/3 SM Guld på sprint. Mitt mål sedan jag var liten är att nå ett OS.

Emelie Borgstedt

Ålder: 25 år
Idrott: Badminton
Pluggar: Fristående kurser som nu i sommar leder fram till en beteendevetarexamen.

Hur kommer det sig att du både vill idrotta och plugga samtidigt?
Jag kände mig inte klar med min elitsatsning från gymnasiet utan ville fortsätta med min idrott och utvecklas men jag ville samtidigt studera för framtidens skull och för jag tyckte psykologi var intressant. Jag gick ur gymnasiet år 2018 och började studera på Högskolan Väst år 2019 och sen dess fram tills idag har jag studerat och elitsatsat. Jag ville inte skjuta fram någon av satsningarna utan ville göra det samtidigt och få ta del av två miljöer som jag trivs i och tycker är roligt.

På vilket sätt har högskolan underlättat dina studier och ditt idrottande?
Det har varit flexibelt i och med att det är så pass fritt och riktar fokus på eget ansvar. Jag fick skriva min C-uppsats på egen hand i stället för i par, vilket gjorde att jag kunde fortsätta min dagliga träning och tävling.

Vad är den största utmaningen att lyckas med studierna och få ihop pusslet?
Jag skulle säga att den största utmaningen att lyckas med studierna och få ihop pusslet är planeringen. Med tanke på att studierna tar sin tid och även idrotten tar sin tid så behövs planering och några till timmar på dygnet hade inte varit fel för att även få ägna mer tid med familj och vänner.

Beskriv gärna ditt idrottande (mål, prestationer osv).
Jag tävlar individuellt både nationellt och internationellt. Mitt mål är att utvecklas och ha kul i idrotten. Mitt idrottande består främst utav kategorierna dubbel och mixed sedan år 2015. Jag har 3 SM-medaljer som junior. Men kriterier till att jag är EVL-student är för att jag är med i Trollhättans Badmintonförenings ligatrupp och år 2023 vann laget SM-guld.

Grattis Lisa Larsen till VM-guld och VM-silver!

Lisa Larsen åker skidor

Lisa Larsen i skidspåret vid VM-tävlingen tidigare i år. Foto: Donatas Lazauskas

Den förre landslagsåkaren i längdåkning, Lisa Larsen, tog guld vid VM i skidorientering den 25 februari 2021 och silver i sprintstafetten på samma VM den 28 februari. Lisa är student hos oss och läser en magister i robotik och automation och kan via vår satsning som elitidrottsvänligt lärosäte både plugga och elitsatsa samtidigt. Stort grattis!

Så här kommenterar Lisa: 
- Högskolan har varit behjälpliga de gånger som det har behövts hittills. Jag har haft en bra dialog med lärarna i de kurser där jag har behövt flytta på något. Jag kunde också vid ett tillfälle önska tentadatum i förväg, när jag visste att det fanns risk att det skulle krocka med tävling så det var väldigt bra.

Läs hela intervjun

Elitidrottsstipendium till Högskolan Väst-student

Stipendiet tilldelades David Karlingsjö som är elitidrottare inom hastighetsåkning i skridskor. 2021–2022 delar Riksidrottsförbundet och Svenska Spel ut sammanlagt 50 stipendier till aktiva elitidrottare. Grattis David!

Till nyheten: Elitidrottsstipendium till 50 idrottare från 35 idrotter

Senast uppdaterad