Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Kommande aktiviteter i OpenLab

På grund av situationen med Covid-19 så har många av labbets aktiviteter fått skjutas fram och har inte kunnat genomföras på det sätt som vi önskat. När situationen har normaliserats så hoppas vi dock kunna genomföra nedan planerade aktiviteter på nytt. Så fort vi har bestämt datum och tider för detta så kommer det att publiceras här på hemsidan. 

Programmering grund för personal

Programmering grund för studenter

Programmering för lärarstudenter

Programmering Arduino (praktisk programmering)

Filma i 360

Det är spännande att producera 360 graders video och VR-video, men det kan också vara lite av en utmaning eftersom du använder en kamera med flera objektiv. Kom och prova hur du kan göra en lyckad inspelning .

VR och AR

Vad är egentligen VR och AR?

Man måste helt enkelt testa VR och AR för att förstå vad det är, men kortfattat kan man säga att virtual reality (VR) är en datorgenererad värld som du blir fullkomligt uppslukad av. Det handlar om en realistisk känsla av närvaro i den datorgenererade världen.

Det är lätt att blanda AR med VR, det vill säga virtuell verklighet. Även om teknikerna påminner mycket om varandra finns det en avgörande skillnad.

I en AR-miljö läggs datorskapad grafik ovanpå den inspelade bilden av verkligheten, medan en VR-miljö uteslutande är skapad i en dator. Det innebär till exempel att augmented reality är bättre anpassad för att exempelvis visa upp möbler i vår egen hemmiljö, men virtuell verklighet kan ge mer spännande upplevelser i spel eller filmer.

Från 3D-scanning till 3D-printing

Här lär du dig grunderna i hur 3D-skrivare fungerar och hur du kan framställa fysiska objekt från tredimensionella digitala datafiler.

Laseretsning

Lasergravering kallas ibland även för lasermärkning eller laseretsning. Nästan alla material kan lasergraveras. Laser är inte bara sci-fi och rymdäventyr med lasersvärd och laserpistoler, det kan ha en praktisk användning även nere på planeten jorden. Så vad är egentligen laseretsing och vad kan man göra med det? Vi tittar på olika exempel och testar att själva göra en enkel produkt som både skurits och etsats med laser.

Flipped Classroom

Vi introducerar konceptet/den pedagogiska modellen och visar hur du kan använda för att kunna använda digitala verktyg såsom poddar, filmer, länkar etc för att ge elever/studenter möjlighet att nå kunskap och inspiration och på så vis ska vara förberedda när de kommer in i klassrummet och att läraren - istället för att ägna tiden åt en genomgång - kan lägga all tid på att ge mer individuell hjälp med frågor, fördjupning och så vidare.

Presentationsteknik, digitala verktyg

Tips och trix för att skapa en presentation som blir så bra som möjligt. Du får du möjlighet att slipa på ditt sätt att presentera och du får kunskap och vägledning för att ta dig till nästa nivå. Passet i presentationsteknik visar på olika hjälpmedel för hur du ska förbereda dig och agera i olika situationer.

Öva presentationsteknik i VR

Testkör din presentation i en VR-miljö (virtuell) och få feedback för att maximera framförandet. Detta ger dig möjlighet att precis som Flygplanspiloter träna i VR i en simulatorer. Även du som har svårt att prata inför människor kan träna på din presentationsteknik med hjälp av VR-glasögon inför en grupp avatarer.

Referenshantering

Referera med Zotero

Word – skriva, hantera, referera

Upphovsrätt - Creative Commons och immaterialrätt

Senast uppdaterad