Ska jag göra uppgiften/kursen jag vill tillgodoräkna fast jag inte fått beslut än?
Så länge du inte har fått något beslut till dig är vår rekommendation att du läser kursen som planerat. Ifall du skulle få avslag på din ansökan om tillgodoräknande så missar du inte att göra den uppgift som ingick i kursen.
Hur dokumenteras ett beviljat tillgodoräknande?
Alla tillgodoräknanden som blivit beviljade dokumenteras i Ladok. När det gäller del av kurs där du inte är registrerad på kursen kommer vi dokumentera ett tillfälligt beslut och när du är registrerad på kursen kan det läggas in korrekt. Det är du som student som behöver återkomma till examenshandläggare när du är registrerad på kursen så att vi kan dokumentera beslutet.
Vad innebär det om jag har fått en del av en kurs tillgodoräknad?
Då kan du inte närvara på föreläsningar, delta i övningar eller genomföra någon examination gällande det som du fått tillgodoräkna.
Får jag betyg på en tillgodoräknad kurs?
Tillgodoräknanden av hel kurs betygsätts inte vid Högskolan Väst eftersom ett tillgodoräknande inte är en examination utan ett administrativt beslut. Vid betygsättning på hel kurs där del av kurs blivit tillgodoräknat kommer du att få ett slutbetyg, mer om det kan du läsa här: riktlinjer.
Kan jag senare läsa en kurs som jag fått tillgodoräknad?
Nej, när en kurs har blivit tillgodoräknad så kan du inte registrera dig på kursen. Du kan alltså inte heller läsa kursen vid ett senare tillfälle. Om du har fått en ansökan om tillgodoräknade beviljad är det ett positivt myndighetsbeslut och dessa kan i regel ej tas bort.
Kan jag ångra ett redan beviljat beslut om tillgodoräknande?
Nej, eftersom det är ett positivt myndighetsbeslut så kan det i regel inte tas bort. För mer information är du välkommen att ta kontakt med oss på examen@hv.se
Hur fungerar det med studiemedel vid tillgodoräknande?
Tänk på att om din ansökan om tillgodoräknande beviljas kan det påverka ditt studiemedel därför är det viktigt att du kontaktar CSN angående ändringarna.
Vad gäller för mig som läst utomlands?
Studenter som ska åka på utbytesstudier till ett partneruniversitet ska alltid ta reda på om utlandsstudierna kan tillgodoräknas i deras utbildning innan de åker iväg. Det är upp till studenterna att kontrollera detta. Därför behövs ett s k Learning Agreement som ska godkännas av programansvarig och den internationella koordinatorn vid den institutionen som studenten tillhör. Detta ska göras i god tid före avresa. Efter hemkomst, när ansökan om tillgodoräknande ska göras, behöver studenten bifoga sitt Learning Agreement och betyget (Transcript of Records) från utbytesstudierna.
Om det sker någon ändring av kurser under tiden utomlands ska detta godkännas av hemlärosätet och Learning Agreement ska uppdateras för att en ansökan om tillgodoräknande ska kunna beviljas. Observera att det alltså är den senaste versionen av ditt Learning Agreement som ska bifogas ansökan.
Vad gäller för mig som blivit antagen till senare del av program?
Om du blivit antagen till senare del av program och ska få kurser tillgodoräknande kommer du få en blankett hemskickad där institutionen har fyllt i vilka kurser de anser motsvarar de kurser inom programmet. Du behöver då skicka tillbaka blanketten med påskrift innan vi kan lägga in tillgodoräknanden. Skulle det vara så att du inte har fått någon blankett hemskickad eller om du anser att du bör få fler kurser tillgodoräknade än vad institutionen har beviljat behöver du själv ansöka om tillgodoräknande via Ladok, enligt rutiner ovan.
Tillgodoräknande i relation till examen
Beslut om tillgodoräknande vid Högskolan Väst görs i relation till den examen som studenten tänkt att söka. Om beslutet fattas innan studierna för examen är avslutade och därmed inte sker i relation till examens övriga kurser kommer prövning av överlapp att göras först vid examensutfärdandet. Ett beslut om tillgodoräknande är alltså inte ett beslut om vilka kurser som kan ingå i en examen.
Med överlapp menas att kurserna inte får ha samma innehåll, du kan alltså inte läsa två kurser som är motsvarar varandra. Om innehållet i några kurser överlappar kan enbart en av kurserna ingå i examen.
Observera! Även om samma kurs kan användas flera gånger som grund för tillgodoräknande, är det viktigt att tänka på att du i slutändan har tillräckligt många poäng för att ta ut en examen, poäng för en kurs eller del av kurs kan endast användas en gång i en examen.