Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Företagande på riktigt

Vilka utmaningar har det regionala näringslivet? Hur hanteras dessa utmaningar? Och på vilket sätt kan forskare hjälpa till? Om detta, och mycket mer, kommer företagsekonomiska forskare på Högskolan Väst att prata om tillsammans med inbjudna gäster från olika branscher. Programserien "Företagande på riktigt" är en bro mellan praktik och akademi där vi möts utifrån de riktiga problemen och de verklighetsnära utmaningarna.

Till alla avsnitt

 

SVA-podden HV - om Svenska som andraspråk

Vad är egentligen svenska som andraspråk? Vilka goda exempel finns det? Vad säger forskningen? Det är frågor som lyfts och diskuteras i Sva-podden HV av fyra nyfikna adjunkter i Svenska som andraspråk på Högskolan Väst i Trollhättan. Här får du lyssna på intressanta frågor som rör ämnet, både stora som små. Podden vänder sig till lärarstudenter, sva-lärare, sva-adjunkter, forskare och alla andra som vill lära sig mer om ämnet.
Till alla avsnitt

Professorpodden 2021

Professorpodden är vårt sätt att göra installationsföreläsningarna på, med de elva nya professorer som installerades på Akademisk högtid den 29 oktober 2021.

Till alla elva avsnitt

Avsnitt 1 Martin Molin
"Det är viktigt att allas röster blir hörda och här har forskningen en angelägen uppgift." Idag ska det handla om delaktighet, att bli vuxen, att skapa sin identitet för unga med intellektuella funktionshinder. Möt Martin Molin, professor i socialt arbete inriktning funktionshinderområdet. 

Avsnitt 2 Ulrika Lundh Snis
I detta avsnitt möter du Ulrika Lundh Snis, professor i informatik, inriktning arbetsintegrerat lärande, AIL. Vid sidan om att berätta om sin forskning kanske hon berättar vad ett bananskal hade med hennes yrkesval att göra och varför hon tog med sig sina två hästar till ett uppdrag i Köpenhamn.


Avsnitt 3 Jan Gustafsson Nyckel
Med rötterna som pedagog inom fritidshem och förskola brinner han för att utveckla lärarutbildningen. I detta avsnitt möter du Jan Gustafsson Nyckel, professor i utbildningsvetenskap.


Avsnitt 4 Sandra Pennbrant
I detta avsnitt möter du Sandra Pennbrant, professor i vårdvetenskap inriktning arbetsintegrerat lärande, AIL. Du får höra henne berätta om ett pedagogiskt verktyg som hjälper de studerande att bli självgående i sitt lärande. Vi får också höra hur hennes avhandling retade upp delar av den svenska läkarkåren.

 

Avsnitt 5 Ali Kazemi
I detta avsnitt möter du Ali Kazemi, professor i psykologi, inriktning arbets- och organisationspsykologi. Hans mångåriga forskning har blivit ganska omskriven och han har bland annat blivit kallad lyckoforskare eftersom han valt att studera det som är positivt framför det som skapar elände.


Avsnitt 6 Laurence Piper
I detta avsnitt möter du Laurence Piper, professor i statsvetenskap inriktning arbetsintegrerat lärande, AIL. Hans forskning inkluderar studier av segregerade områden såväl i Trollhättan och Vänersborg som i Kapstaden i Sydafrika. 
Samtalet är på engelska men textad version, både på engelska och svenska finns här.
(Klicka på CC-symbolen i nedre bildrutan och välj språk)

 

Avsnitt 7 Åsa Roxberg
I detta avsnitt möter du Åsa Roxberg, professor i vårdvetenskap. I dagens samtal kommer syster Britta, Zimbabwe och tsunamikatastrofen att vara viktiga. Det kommer att kretsa kring tröst, lidande och hälsa.


Avsnitt 8 Lena Pareto

I detta avsnitt möter du Lena Pareto, professor i informatik inriktning arbetsintegrerat lärande. Hon vill med hjälp av IT och teknik stödja oss människor och hur vi tänker. Hon vill göra världen lite, lite bättre med hjälp av teknik för det finns egentligen, enligt henne, inga begränsningar i vad man kan göra med den digitala tekniken.


Avsnitt 9 Americo Scotti
I detta avsnitt möter du Americo Scotti, professor i svetsteknologi inriktning bågsvets.
Han arbetar både i Brasilien och på Högskolan Väst. För 35 år sedan blev han förälskad i svetsning och förälskelsen håller i sig. Svetsning är en nödvändighet i samhället och olika konstruktioner.
Samtalet är på engelska men textad version, både på engelska och svenska finns här.
(Klicka på CC-symbolen i nedre bildrutan och välj språk)


Avsnitt 10 Anette Bolin
I detta avsnitt möter du Anette Bolin, professor i socialt arbete. 
Hon ger röst åt människor i utsatthet och då särskilt barn och unga och hon vill bidra till att organiseringen av stödet runt dessa blir så bra som möjligt.


Avsnitt 11 Lars Walter
I detta avsnitt möter du Lars Walter, professor i arbetsintegrerat lärande inriktning industrins digitalisering. Han berättar om sin forskning och om en del av de utmaningar som finns i arbetslivet och för svensk industri och varför Sverige är världens bästa land att leva i om man blir uppsagd från sitt jobb.

 

Professorpodden 2018 med Karin Gyllenklev

Totalt 12 avsnitt - trevlig lyssning!
Till alla avsnitt

Avsnitt 1 Marcus Samuelsson 
Marcus Samuelsson forskar om ledarskap i skolan och hur avatarer kan hjälpa till att vässa lärarstudenternas skicklighet. Marcus är professor i pedagogik och älskar fotboll.


Avsnitt 2 Yvonne Lagrosen 

Kvalitetscaféer, hjärnintegration och hållbara organisationer.
Tre nyckelord som beskriver Yvonne Lagrosens forskning. Yvonne är professor i kvalitetsutveckling.


Avsnitt 3 Monica Eriksson 

Monica Eriksson forskar om vad som håller oss friska och betydelsen av meningsfulla sammanhang. Monica är professor i folkhälsovetenskap inriktning hälsopromotion.


Avsnitt 4 Alastair Henry 

Alastair Henry forskar om vad som motiverar elever att lära sig ett andra språk - "kanske är det min egen kamp med att lära mig svenska som driver mig att forska om just detta.". Alastair är professor i ämnesdidaktik inriktning engelska och flerspråkighet.


Avsnitt 5 Maher Asal 

Maher Asal är professorn som en gång ville bli stridspilot. Nu forskar han om bostadsbubblor. Maher är professor i nationalekonomi med inriktning mot finansiell ekonomi.


Avsnitt 6 Kajsa Yang Hansen 

Trenden i Sverige är att skolans likvärdighet försämras. Alla har inte lika tillgång till utbildning oavsett bakgrund och att alla får inte samma kvalitet oavsett skola. Möt Kajsa Yang Hansen, professor i pedagogik.


Avsnitt 7 Nicolaie Markocsan 

Termisk sprutning - ja, det handlar om en ytbeläggning som gör exempelvis flygmotorer mer tåliga för värme. Möt Nicolaie Markocsan, professor i produktionsteknik, inriktning termisk sprutning.


Avsnitt 8 Anette Ekström 

Amning och massagefåtöljer. Möt Anette Ekström, professor i omvårdnad, vars forskning dels handlar om hur man kan främja och mäta det professionella stöd som ges både vid barnafödande och amning. Dels om hur komplementära metoder kan främja hälsan på arbetsplatser.

 

Avsnitt 9 Johan Berlin 
Hur samverkar polis, ambulans och räddningstjänst vid en olycksplats? Och hur kan man göra denna samverkan så bra som möjligt. Det är fokus för Johan Berlins forskning. Johan är professor i företagsekonomi, inriktning offentlig organisation.

 

Avsnitt 10 Per Assmo 
Han jobbade som SIDA-expert och är sedan dess förälskad i Afrika och utvecklingsfrågor. Han vill jobba med att utveckla människor och samhällen i den miljö de finns. Per Assmo är professor i kulturgeografi.

 

Avsnitt 11 Karin Forslund Frykedal 
Om samarbete och lärande i grupp. Att arbeta i grupp är inte alltid enkelt. Eller att leda grupper. Karin Forslund Frykedal forskar om just detta. Hon är professor i pedagogik.

 

Avsnitt 12 Nora Kerekes 
Hon forskar om yoga som behandlingsmetod och vill bidra till att lindra människors smärta. Möt Nóra Kerekes i sista avsnittet av Professorpodden tillsammans med Karin Gyllenklev.

ForskarFredagpodden med morgan larsson

Avsnitt 1 
Sabina Kapetanovic, barn- och ungdomsforskare om tweenisar och risker

Avsnitt 2
Gunnar Bolmsjö, robotforskare om robotiseringen i samhället

Avsnitt 3
Maria Skyvell Nilsson, hur utvecklar man yrkeskunnandet i vården?

Avsnitt 4
Fredrik Sunnemark, hur kan man minska rasismen i samhället?

Avsnitt 5
Andreas Segerstark, om 3D-skrivarens framtida möjligheter

Avsnitt 6
Anette Bolin, om hur utsatta barn upplever sitt stöd av vuxna

Avsnitt 7
Lena Pareto, om hur IT-design kan stödja hur vi människor tänker

Möt våra forskare och professorer!

Radioprofilen Morgan Larsson i samtal med fyra forskare på en scen

Här hittar du alla poddavsnitt (extern länk till Soundcloud)

Senast uppdaterad