Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

10 saker jag önskar någon sa till mig i början på mina studier:

1. I början kommer du känna att skolan är allt. Du kommer att lägga all din tid på skolan och du kommer att gå på alla föreläsningar. Lugna dig!
2. Ta helg! Se din studieperiod som ett jobb, du jobbar på vardagarna och är ledig på helgerna. Punkt slut.  
3. Du kommer att gråta när du får din första omtenta, det gjorde jag också. Men alla får en omtenta eller komplettering någon gång. Är det hela världen? Nej!
4. Fira!
Fira allt som går att fira. Klarade du tentan? Fira! Klarade du inte tentan? Fira! Fira småsaker, det är viktigt!   
5. Glöm inte bort det liv du hade innan. Shopping har jag alltid älskat mest (efter min familj och vänner såklart) och därför viktigt för mig att hålla fast vid det.   
6. Skapa en facebook-grupp med dina klasskompisar. Där kan du fråga allt det där du undrar över utan att någon dömer dig.
7. Plugga inte hemma! Du kommer att ha ”egna studier” ibland. Sätt dig istället på ett bibliotek, på ett mysigt fik, eller i en park om vädret tillåter.
8. Hitta den tiden på dygnet som passar dig bäst att plugga. Jag pluggar helst på natten. Ta reda på vad som passar just dig bäst. 
9. Jämför dig inte med dina klasskompisar. Stötta och peppa varandra ”grymt jobbat”och ”du fixar det nästa gång, jag hjälper dig” till de som inte klarat det.
10. Njut! Studentlivet är härligt och har sååå många fördelar. Du bestämmer över din egen tid, du har mycket fritid. Studentlivet är kul!

Tips från en utbildad lärare, Lovisa M

Senast uppdaterad