Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Innehållsförteckning

Vilken inloggning gäller?

Viktigt att ni loggar in på korrekt adress:   
hv.se https://admin.hv.se/to/ui/cms 
bibliotek.hv.se https://bibliotek.hv.se/to/ui/cms/ 

Vilken URL skall jag använda vid länkning?

Vid länkning använd länkverktyget inne i Epi  

Vilken webbläsare rekommenderas?

Google Chrome

Kan man komma åt information på "gamla" hv.se?

Om du behöver komma åt information som låg på ”gamla hv.se” kan du logga in i DynaMaster och plocka informationen därifrån.

Skall länkar och dokument öppnas i nya fönster?

Alla länkar bör öppnas i samma fönster (eftersom det finns krav i webbriktlinjer att Bakåtknappen ska fungera, kolla t ex andra länken). Skatteverket gör så, CSN gör så (de har ju delvis samma unga målgrupp som vi har.)  

Dokument bör öppnas i nytt fönster, då denna typ av material ses om ett ”avbryt” i ett webbsurfande, och man tar del av information på ett annat sätt. (se förklaring sista länken) 

Hur gör jag för att länka till en engelsk sida?

En funktion för att länka till en engelsk sida. Så när ni vill länka till en engelsk motsvarighet av en sida så väljer ni ”english” i dropdownrutan som ni kan se exempel på nedan.

länka till eng sida

Hur gör jag för att radera en översättning av en sida?

När jag klickar på den engelska versionen av sodan och väljer "flytta till papperskorgen" så vill Epi radera även den svenska versionen. Hur raderar jag endast den engelska versionen?  
Lösning: Välj att visa engelska sidor. Markera sida. I ”gadgeten” Versioner kan du sedan välja att ta bort alla versioner på engelska.

Om ni behöver radera sidor på den engelska webben är det stor risk för att även de svenska försvinner om de ligger som undersidor. Kontakta oss om ni råkar ut för detta, det går alltid att hitta raderade sidor i papperskorgen

Vilken bredd blir det på de bilder man lägger upp?

Alla bilder som man lägger i texteditorn blir lika breda som textens bredd.

Vem skapar mappstrukturen under "Block" och "Media"?

För att det inte skall bli för rörigt med massa mappar under Block och Media, är det bäst att administratörerna skapar dessa. Saknar ni några mappar kan ni höra av er till Robert eller Marie.  

Hur länkar jag en "länkpuff" till en annan webbplats på hv.se?

 …skriver man i fältet ”extern länk” t.ex //www.hv.se/mot-oss/…………….. så kommer det tolkas som en extern länk och du slipper att den görs om till en intern länk. 

D.v.s du skriver länken som vanligt, men skippar att skriva ”https” i början.  

Redigeringsrutan är så liten. Finns det någon möjlighet att förstora den?

Ja, använd knappen "Slå på/av fullskärmsläge" ovanför redigerarrutan (en blå prick i en fyrkant). Då får du en annan överblick över ditt material i fältet Primärt innehåll. Klicka på kanppen igen när du vill spara eller gå tillbaka till det vanliga redigeringsläget.

Min text verkar få annat typsnitt - hur gör jag för att det ska se okej ut?

Klistra alltid in text oformaterad, så slipper du få med oönskad kod från andra webbsidor eller från Word. För att klistra in som oformaterad klickar du på den lilla symbolen med två T:n ovanför redigeringsrutan. Du måste göra det för varje gång du klistrar in, Episerver kommer inte ihåg att du vill ha oformaterad text.

Jag behöver en kortare adress till min sida, hur får jag det?

I redigeringsläget finns högst upp (skrolla upp) fältet "Enkel adress". Där kan du skriva in den adress du vill ha. Beroende på vilken del av webben sidan ligger på får du ett förslag, exempelvis www.hv.se, följt av ett snedstreck och sen den kortadress du har valt. Se bara först till att inte den adressen redan är upptagen.  

Vid tveksamma fall kan webbredaktionen behöva avgöra hur enkeladressen ska vara utformad.  

Observera att det numera går att få en enkeladress till medarbetarwebben utan att behöva ange https:// först! 

Har dina vänster- och högermenyer i Episerver försvunnit? 

Om du loggar in i Episerver 10 och märker att navigeringsfönstret till vänster är borta, gör så här:

Gå in på "Mina inställningar" (nås genom att fälla ut den lilla triangeln i toppen av Epi-fönstret), gå in i fliken "Visningsalternativ" (det är här man kan ändra vilket språk Epi ska visas på). Klicka på knappen "Återställ vyer" och spara, så kommer navigeringsfönstret tillbaka.

Senast uppdaterad