Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Navigering och struktur

Underlätta för användaren att hitta i din Canvaskurs genom att:

  • Avpublicera menygenvägarna. Det du kan skapa i modul behöver inte också vara tillgängligt att nå via menygenvägen. Kursrummet upplevs dessutom renare.
  • Använd rubriker och indrag i moduler för att strukturera innehållet.
    Ange tydligt din tänkta läs- och genomförandeordning genom modulen. 
  • Var konsekvent i benämning av moduler och sidnamn.
  • Döp om filer vid uppladdning i modul.

 

En film om hur du tillgänglighetsanpassar Canvas och skapar inkluderande design.

Läs mer om riktlinjer för navigering och struktur

Sidor

Layout

Precis som i dokument ska även formatmallar användas när du skapar sidor i Canvas. Använd de färdiga rubrikerna (Rubrik 2, 3, 4)

Verktygsfältet i Canvas

Länkar

Bädda in länkarna istället för att skriva ut dem i fulltext. Detta underlättar för exempelvis en skärmuppläsare men ser även estetiskt mer tilltalande ut.
Läs mer om riktlinjer för tydliga länkar 

Kontraster

Låga kontraster mellan text- och bakgrundsfärg försvårar läsningen. Se därför till att ha höga kontraster och det finns verktyg som hjälper dig att kontrollera kontrast.
Läs mer om riktlinjer för användning av kontraster

Bilder

En bild som är informationsbärande ska beskrivas med hjälp av en alt-text. Denna alt-text läses upp med hjälp av en skärmuppläsare för en person som inte har förutsättningar att kunna se bilden. Om bilden endast är dekorativ ska detta också anges.

Inbäddning av bild i Canvas och inställning av alt-text till bild

Kontrollera tillgänglighet

Det finns en funktion i textredigeringsverktyget som hjälper till att kontrollera tillgänglighet. 

Knapp för tillgänglighetskontroll i Canvas

Filer

Förmedla i första hand information i html, dvs. på exempelvis sidor i Canvas. Om du väljer att ladda upp filer i moduler så ska dessa vara tillgänglighetsanpassade och döpta med titel efter innehållet. Du kan alltid redigera filnamnet i modulen genom att klicka på de tre prickarna längst till höger.

Ljud- och videomaterial

Bädda in filmer på en sida och ange en rubrik med filmtitel samt skriv en kort sammanfattande mening om filmens innehåll. Det inspelade videomaterialet ska vara både textat och syntolkat (verbalisering).

Mobilappen

Fler och fler studenter använder sin Canvasapp i större utsträckning. Tänk på att anpassa utformningen av innehållet i kursen till liten skärm.
Läs mer om riktlinjer för anpassning till liten skärm

Senast uppdaterad