Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Ana Bonillas forskning på GKN Aerospace bidrar till att utveckla företagets produktion av flygmotorkomponenter. De används bland annat i Airbus A350. Foto: GKN Aerospace

Skärande bearbetning som borrning, svarvning och fräsning är några av industrins vanligaste tillverkningsprocesser, så även på GKN Aerospace. Anas forskning handlade om att ta reda på hur skärverktygen kan programmeras och användas på ett optimalt sätt för att ge ökad produktivitet och minskad miljöpåverkan.

– För att kunna fånga upp ny teknologi behöver vi ha stor bredd på vårt forsknings- och utvecklingsarbete. Där har vi stor nytta av doktorandernas forskning – de bidrar med viktiga pusselbitar till vårt kunskapsbyggande, konstaterar Robert Reimers.

När Ana startade sina doktorandstudier 2013 var hon redan anställd på företaget.

– Min drivkraft har varit att bidra till att effektivisera processen för skärande bearbetning. Det visade sig att vi både kan spara tid och resurser, och få förbättrade produkter som resultat, säger Ana, som numera är en del av GKN Aerospace R&D team och projektledare för Automation and Composite Technologies.

Som stöd i forskningsarbetet hade Ana ett hundratal medarbetare på GKN:s Global Technology Centre.

– Jag blev väl mottagen av teamet och lärde mig mycket i samarbetet med dem. De är vana vid att samverka med doktorander och de förstår vilka utmaningar som kan dyka upp längs vägen.

– Doktorandstudierna gav mig också kunskaper i kritiskt tänkande, dokumentation och jag lärde mig presentera forskning för många olika målgrupper.

Att delta i industriforskarskolan Sicomap innebar att Ana fick ett värdefullt utbyte med ett 15-tal andra forskarstudenter. Eftersom bredden av forskningsämnen var stor i gruppen fick hon även inblick i de andras forskning inom svetsteknik, simuleringsteknik, termisk sprutning med mera.

– Genom SiCoMaP fick jag också möjligheten att göra tre månaders praktik på Institute of Sustainable Manufacturing, University of Kentucky. Det var intressant att uppleva en helt annorlunda forskningsmiljö än Produktionstekniskt Centrum och en annan typ av organisation. Det har gett mig ett nätverk av kontakter som jag verkligen har nytta av.

Idag leder Ana företagets utvecklingsarbete kring att automatisera hanteringen av skärverktyg i produktionen. Ett komplext och omfattande arbete som ska underlätta både produktionsflöden och operatörernas arbetsmiljö.

Senast uppdaterad