Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Miljöarbetet vid statliga myndigheter regleras ytterst genom lagar, förordningar och regeringens årliga regleringsbrev. Liksom alla andra myndigheter har Högskolan Väst i uppdrag att verka för en bättre miljö. Högskolan redovisar årligen sitt arbete med miljöledning till Naturvårdsverket och i vilken utsträckning uppsatta mål har nåtts.
Här hittar du Naturvårdverkets sammanställning av tidigare rapporter.
Det övergripande målet för högskolans miljöledningsarbete är att minska sin negativa miljöpåverkan, med särskilt fokus på klimat, biologisk mångfald, rent vatten och ren luft.
De områden där högskolans verksamhet har störst påverkan på miljön har identifierats i miljöutredningar. I den senaste miljöutredningen identifieras följande områden:
Miljöpåverkan bedöms i relation till internationella överenskommelser, nationella beslut och regleringar samt högskolans egna prioriteringar. Viktiga utgångspunkter för bedömningen är Agenda 2030, Sveriges klimatramverk och miljömål samt Klimatramverk för universitet och högskolor som Högskolan Väst har undertecknat.
Miljöutredning 2012
Miljöutredning 2019
Resultaten för 2019 beskrivs i sin helhet i högskolans miljörapport till Naturvårdsverket:
Öka systematiken i miljöledningssystemet på Högskolan Väst
Resultat: Rektorsuppdrag påbörjat med slutredovisning 2020
Minska avfall och öka återvinning
Resultat: Bra grundstruktur, men bristande verktyg för uppföljning. En del avvikelser rapporterade under året.
Minska resandets negativa miljöpåverkan på klimat, biologisk mångfald samt ren luft och rent vatten
Resultat: Ökning av koldioxidutsläpp/anställd från långväga flyg
Upphandling som bidrar till effektivare resursanvändning och ökad andel förnyelsebara alternativ
Resultat: Miljökrav ställs i stor utsträckning i de större upphandlingar som följs upp, men det saknas verktyg för systematisk uppföljning. Liten andel miljökrav vid direktupphandling.
Minska energiförbrukning och öka andel förnybar energi
Resultat: Minskning av förbrukade kWh, vilket främst beror på väderförhållanden. Energibesparande åtgärder genomförs som tidigare år, men få nya satsningar. Nära 100% förnyelsebar energi.
Forskning: integrera ekologisk hållbar utveckling
Resultat: Liten andel forskning med denna inriktning. Relevant forskning publicerades framför allt av forskare från Institutionen för individ och samhälle och Institutionen för ingenjörsvetenskap. Främjande aktiviteter har genomförts av Centrum för hållbar utveckling samt KK-miljön Primus.
Utbildning: integrera ekologisk hållbar utveckling
Resultat: Integrering av ekologisk hållbarhet finns framför allt i utbildningar på Institutionen för Ingenjörsvetenskap och Institutionen för ekonomi och IT. Institutionen för hälsovetenskap har ökat dessa inslag i sina utbildningar och på Institutionen individ och samhälle är den ekologiska dimensionen integrerad i lärarutbildningarna.
Kontakt
Kvalificerad utredare
Hanna Stafhammar Kjellgren
E-post:
hanna.stafhammar-kjellgren@hv.seTelefon:
0520223684Rumsnummer: E429